Close

Ziemniak Świteź – opis odmiany z zaleceniami uprawowymi

OPIS.
Do rozmnożenia i ewaluacji wytypowano dawną odmianę Świteź. Materiał wyjściowy stanowiły rośliny in vitro pobrane i rozmnożone w Banku Genów Roślin in vitro w Boninie, które w 2019 roku zostały wysadzone w szklarni w celu uzyskania bulw. W bieżącym sezonie wegetacyjnym bulwy zostały wysadzone na poletku doświadczalnym w Boninie.
Świteź to odmiana późna do średnio-późnej, jadalna, oryginalna. Nadaje się do zbioru po 140 dniach od sadzenia, przechowuje się bardzo dobrze, użytkowość: przemysłowo-jadalna. Ze względu na swój dobry smak potocznie zwana „smakoszami”.

HODOWCA:
Henryk Dołkowski

POCHODZENIE:
wyhodowana ze skrzyżowania odmian: GRACJA x HETMAN w 1902 roku.

WŁAŚCIWOŚCI KULINARNE:
smak dość dobry, po ugotowaniu bulwy nie rozpadają się, czasem na powierzchni lekko pękają; konsystencja dość zwięzła; miąższ lekko wilgotny, struktura delikatna, nieco szorstka. Ciemnienie surowych bulw jest małe, a po ugotowaniu – średnie. Typ kulinarny BC (ogólnoużytkowy).

CECHY MORFOLOGICZNE

  • KRZAK: pokrój łodygowy, gęsty; łodygi jasnozielone (niekiedy z lekkim nalotem), stojące lub ukośnie wzniesione; skrzydełka mało wyraźne, gładkie.
  • LIŚĆ: luźny, jasnozielony, pomarszczony, zrosty rzadko występują; listki szeroko-jajowate; starsze liście na brzegach czerwienieją; listeczki bardzo nieliczne, wierzchołkowych i II rzędu brak.
  • KWIATOSTAN: dość niski, duży, rozpierzchły, zielony z lekkim nalotem, pierścień czerwony.
  • KWIAT: kwitnie obficie i licznie obsadza nasiona; korona jasnoczerwono-fioletowa z białymi końcami; pręciki pomarańczowe, regularne, słupek średnio długi.
  • KIEŁKI ŚWIETLNE: brunatnozielone z nalotem czerwono-fioletowym, owłosiony.
  • BULWY: okrągłe, średnio spłaszczone; barwy jasnej; skórka zwykle siatkowana; barwa miąższu biała, oczka średnio głębokie, zwykle z łukami.

ODPORNOŚĆ NA CHOROBY

  • RAK ZIEMNIAKA: wrażliwa (nieodporna)
  • PARCH ZWYKŁY: odporna
  • ZARAZA ZIEMNIAKA: średnio wrażliwa
  • MOKRA ZGNILIZNA: dość odporna
  • SUCHA ZGNILIZNA: wrażliwa

Zakładając plantację ziemniaków ważny jest dobór odmian, najlepiej wysadzać te o wyższej odporności (odporna, dość odporna, średnio wrażliwa; stosowana jest 9-st. skala odporności). Walka z wirusami to walka z mszycami, stosuje się insektycydy lub oleje mineralne (mszyca nie może nakłuć liścia, bo olej tworzy tzw. filtr izolacyjny). Można też prowadzić tzw. selekcję negatywną, polega to na usuwaniu krzaków z widocznymi objawami chorób wirusowych (poskręcane liście, mozaika na liściach). Najlepiej stosować materiał kwalifikowany od hodowcy z potwierdzającym zdrowotność paszportem lub wychodzić z materiałów z Banku Genów in vitro w Boninie (100% zdrowy materiał).
Choroby wirusowe są główną przyczyną degeneracji plantacji ziemniaka, objawiają się ilościowym i jakościowym spadkiem plonu.

ZALECENIA UPRAWOWE
Najlepszymi przedplonami dla ziemniaka są rośliny strączkowe i motylkowe z trawami, a w dalszej kolejności zboża wysiewane w mieszance z roślinami strączkowymi lub zboża, po których stosuje się międzyplony, np. facelię, gorczycę.
Wymagania glebowe dla odmiany Świteź są małe, udaje się dobrze na wszystkich glebach. Optymalna obsada roślin do uprawy ziemniaka jadalnego ok. 40 tys. szt./ha. Rozstawa międzywęźli 50-90 cm, gęstość sadzenia w redlinie 20-40 cm. Przeciętne zużycie sadzeniaków 2,5 t/ha.
Wymagania wodne średnie, dość dobrze znosi okresowe susze.
Wymagania nawozowe średnie. Nawożenie powinno być dostosowane do żyzności gleby: jesienią najlepiej przedplon (facelia, gorczyca), a wiosną nawożenie mineralne w ilości (w kg/ha): 100 N, 100 P i 150 K, np. nawóz YaraMila
Wymagania agrotechniczne średnie, lecz wymaga gleb w dobrej kulturze, odchwaszczone, wczesnego terminu sadzenia. Reaguje wzrostem plonu na pobudzenie sadzeniaków do kiełkowania. Na uszkodzenia mechaniczne bulw średnio odporna.
Plon ziemniaków rzeczywisty jesienny 20-60 t/ha, plon rzeczywisty z 1 rośliny 0,5-2 kg, liczba bulw uzyskanych z 1 rośliny 5-28 szt

ZIEMNIAK ŚWITEŹ-zalecenia uprawowe

Skip to content