Close
XIV Lubelski Festiwal Nauki

XIV Lubelski Festiwal Nauki


„Nauka – pomiędzy tradycją a współczesnością”

24-30.09.2017 rok
Różnorodność zbóż
Aneta Kramek, Roman Prażak

Zboża towarzyszą człowiekowi od tysięcy lat. Około 10 tys. lat p.n.e. na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego, w Syrii i Palestynie, ludzie zaczęli uprawiać jęczmień i pszenicę. Dziś zboża należą do grupy roślin strategicznych dla gospodarki. Pokrywają znaczną część zapotrzebowania ludności na energię. O ich wartości użytkowej decyduje skład chemiczny ziarna: węglowodany (m.in.: skrobia, błonnik), a także białko i inne substancje odżywcze. Ziarno zbóż ma szerokie zastosowanie praktyczne. Wykorzystywane jest do celów konsumpcyjnych (mąka, kasza, płatki, oleje), pastewnych, stanowi również podstawowy surowiec dla wielu gałęzi przemysłu (piwowarstwo, młynarstwo, gorzelnictwo, farmaceutyka).

Ciągła pogoń człowieka za coraz wyższymi plonami doprowadziła do wyeliminowania z uprawy starych, mniej plennych, ale wartościowych odmian. Obecnie „do łask” zaczynają więc wracać stare odmiany zbóż, które charakteryzują się korzystnym walorami prozdrowotnymi oraz dużą zmiennością cech użytkowych i morfologicznych. Stanowią one cenny materiał nie tylko do badań naukowych, ale również są często wykorzystywane w programach hodowlanych jako źródła genów odporności na stresowe czynniki środowiska.

Celem niniejszego projektu jest przedstawienie różnorodności zbóż, ze szczególnym uwzględnieniem zasobów genowych pszenżyta i pszenicy twardej.

Roznorodnosc zbozRoznorodnosc zboz 7Roznorodnosc zboz 5Roznorodnosc zboz 6Roznorodnosc zboz 4Roznorodnosc zboz 3Roznorodnosc zboz 2

Skip to content